Forside

Johns aner

Birgits aner

Sådan begyndte det

Efterlysninger

Sønder Nissum sogn


 

 
 

Sådan begyndte det

Det har altid interesseret mig hvad jeg kom af, og fra først i 80'erne var det blot en samling noter hvor jeg havde skrevet nogle få basisoplysninger ned. Der kom hele tiden nye oplysninger til, men det var ikke særligt struktureret eller systematisk. Der er to ting der for alvor sætter mig i gang med slægtsforskning, den ene er ”Jul i Thy 1994”, hvor der på side 44 er et billede fra mine oldeforældres guldbryllup i 1938 og den anden er at min far desværre dør alt for tidligt i sommeren 1995.

Al begyndelse er svær, der var ikke meget internet i 1996, så det var med hyppige besøg på arkivet i Viborg der blev sat skik på familiens gøren og laden. Hvem forsker hvad var et rigtigt godt værktøj, og jeg fik også hurtigt kontakt til andre slægtsforskere. Der var også i Ikast en der forskede i Hundborg og Jannerup sogne, og sammen kommer man altid videre.

Jeg fik rigtigt meget hjælp af min far's kusine Martha fra Koldby, som meget hurtigt kunne opdatere mig på den nyere del af min fars slægt. Jeg fik en gang om ugen maskinskrevne noter og havde også fornøjelsen af at besøge hende og Elgaard i Koldby flere gange og det gav mig rigtigt meget hjælp. Jeg har også fået uvurderlig hjælp af Verner Poulsen i Hundborg. Verner var meget aktiv i den lokalhistoriske forening, havde spillet kort med min farfar's bror, så han kunne også bidrage med endnu flere oplysninger.

Siden da er det gået stærkt, og med alle de muligheder, der er for at benytte Internettet i forbindelse med søgningen af nære og fjerne slægtninge, kommer man hurtigt i kontakt til andre med samme interesser. Det er utroligt, hvad der efterhånden ligger af oplysninger på hjemmesider herhjemme og i udlandet. Der mangler stadig masser af oplysninger, som foreløbigt kun kan findes på arkiverne, men med den stigende digitalisering af de skrevne kilder, bliver det nemmere og nemmere. Der er også et par faldgruber, når der er fri adgang til data på internettet og det er den ukritiske tilgang til oplysningerne man kan finde på internettet. Der er desværre en stigende tendens til at man skal have så mange personer i sin database som muligt, og så er der i min optik en stor risiko for at de data man får, ikke er verificerede eller kontrolleret. Jeg bruger naturligvis også oplysninger fra internettet, men jeg kontrollerer altid fakta ved hjælp af opslag i kirkebøger, folketællinger osv., inden jeg bruger dem.

Sidst revideret december 2021